5 Nisan 2012 Perşembe

Akma Liçing (Flooded)

         Çözelti basma kuyu/kuyularından üretim kuyularına doğru yeterince geçirgen cevher kütlesi içerisinden basınç farklılığının sonucu akar.

· Ortamda hava (çözünmüş oksijen) veya oksijen, kimyasal bir etken olarak kullanılmamışsa, bulunmaz.

· Hava normal olarak mevcuttur. Kimyasal etken olarak oksijen veya hava basılır. Bu şekilde doyunmuş çözelti içinden hava geçirilerek cevher kütlesi reaksiyona sokulmaktadır.

· Liçing işlemi sadece doğal yada yapay olarak oluşturulan su seviyesi altında gerçekleştirilir.

· Geçirgenlik, difüzyon hızı ve ekstraksiyon için devamlılık arzetmelidir.

· Kuyulardan doymuş çözelti üretimi su tabakası altında uranyuma ve bakır liçingde uygulanmaktadır.



Çözelti madencililiği görünür ve yüzeydeki çözünebilen kaynakların kazanılması için uygulanır. Ayrıca, adi tuz (NaCl), potasyum, magnezyum, lityum, trona (Na2CO3) ve bor mineralleri gibi suda çözünebilen sayısız tuz ve minerallerin üretimi için de başlıca uygulanan yöntemdir.



Endüstride çok önemli pek çok metal veya mineral suda çözünmemektedir ama bunlar çözelti madenciliğinde uygulanageldiği gibi bazı kimyasal çözücü çözeltilerde çözünebilirler. Bakır ve uranyumun oksitli mineralleri yeterince düşük pH’da asidik çözeltilerle çözündürülürler. En yaygın asit olarak, maliyetinin düşük olması nedeniyle sülfürik asit kullanılır.



Cevherdeki değerli minerallerin ya da diğer minerallerin çözünmesine yardım etmek üzere kimyasal yükseltgen genellikle kullanılır. Uranyum liçing’de bu amaç için H2O2 hidrojen peroksit, siyanür liçingde altını çözündürmek için oksijen kullanılır. Bunların miktarı azdır. Pek çok sülfür ve organik hammaddelerin liçing’de liç çözeltisinde doyunmuş oksijen bulunur. Sülfürlü mineralleri yükseltgemek için aşırı miktarda oksijene ihtiyaç vardır. Oksijen kaynağı ise havadır.

Yükseltgen olarak oksijenin yerine birçok sülfürlü minerallerin liçing’de Fe+3 kullanılır.     Fe+3 ® Fe+2 indirgenir. Ortamda bulunan Thiobacillus ferro oksidans’la Fe+2 tekrar Fe+3’e yükseltgenir. Diğer bir ifadeyle, bir çok mineralin biyo oksitlenmesi sözkonusudur. Bakteriler ve enzimler gibi bakteri ürünlerinin rolü mineral oksitlenmesinde olduğu kadar kullanılmış çözeltilerin, atık suların ve zararlı atıkların çevresel etkilerini gidermede kulanılabilirler. Kömürden kükürdün arındırılması, bakır sülfürlerin dump ve heap liçinginde kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder