9 Nisan 2012 Pazartesi

Flotasyon Reaktifleri:





Genellikle minearller su içerisinde tamamen ıslanırlar. Flotasyonun amacı minerallerin ıslanmamasını sağlayarak hava kabarcığına yapışarak yüzmesini temin etmektir.

Su sever (Hidrofilik): Mineral yüzeyinin suya karşı ilgisinin olması havayı tercih etmemesidir.

Su sevmez (Hidrofobik): Mineral yüzeyinin havaya karşı ilgisi olması, buna karşın suyu tercih etmemesi ve kısmen bir ıslanmaya maruz kalması.



Toplayıcı Reaktifler (Kollektörler):



Organik bileşiklerdir. Mineral yüzeyini su sevmez yaparlar. Kollektörler mineral yüzeyindeki hidrat tabakasının stabilitesini düşürerek mineral tanesinin hava kabarcığı ile bir ara yüzey oluşturmasını sağlar.

Toplayıcı reaktifler hidrokarbon zinciri içeren iyonlaşan ve iyonlaşmayan organik bileşiklerdir. İyonlaşan kollektörler polar ve apolar gruplardan oluşur. Bu kollektörlerin polar ucu mineral yüzeyine yapışarak minerale hidrofilik özellik kazandırır. İyonlaşmayan kollektörler sadece apolar grup içerir. Mineral yüzeyine fiziksel olarak adsorbe olur ve yüzmesi sağlanır.

Kollektörler çok az miktarda kullanılarak mineral yüzeyinde tek katlı tabaka halinde adsorbe olurlar. Eğer fazla miktarda kollektör kullanılırsa mineral yüzeyinde çok katlı kollektör adsorpsiyonu olur ve batar.



Toplayıcı reaktifler iki grupta toplanır.

a.      İyonlaşmayan kollektörler

b.      İyonlaşan kollektörler



1.      Anyonik Kollektörler:



Organik asitler ile bunların tuzlarından oluşurlar. Anyonik kollektörler hidrojen veya alkali metal ile polar grup aracılığı ile hidrokarbon zincirine bağlanmıştır. Polar grup, oksijen atomu, kükürt atomu, karbon atomu veya bunların meydana getirdiği çeşitli bağlantılar olabilir.



Oksihidral Kollektörler:



- Karboksilatlar



                           R – C – OH




                     O



- Sülfatlar ve Sülfonatlar



    O                                 O




                          R – O – S – OH                 R – S – OH



                                       S                                  O

                                (Sülfatlar)                   (Sülfonatlar)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder